Academisch Onderzoek

Structureel academisch onderzoek vindt voornamelijk in in de UK plaats. Met name aan de Universiteit van Edinburgh (Koestler Chair) en aan de Universiteit van Northhampton (Prof. C. Roe). In Nederland is incidenteel onderzoek uitgevoerd, met name aan de Universiteit van Amsterdam door Prof. (Em) Bierman en zijn collega Eva Lobach.

Het eerste fMRI onderzoek naar presentiment in de wereld met mensen die geleerd hadden te mediteren in een scanner werd ook aan de UvA middels een subsidie van de Bial-foundation uitgevoerd.

In het kader van leeronderzoek zijn ook de laatste jaren enkele experimenten op dit gebied aan de RUG (Heymansgroup) gedaan. De nadruk ligt daar op de training van methoden en technieken in het kader van EEG experimenten. De uitvinder van het EEG en de alphagolven, Hans Berger, was een actief onderzoeker op parapsychologisch gebied. Een jaar geleden werd bij de RUG ook een Bial-subsidie verworven en daarmee zal het effect van hersenlesies op de prestaties in een zogenaamd psychokinese experiment worden uitgevoerd. 

URLs

Koestler:
https://en.wikipedia.org/wiki/Koestler_Parapsychology_Unit

Northhampton, Roe:
https://psi-encyclopedia.spr.ac.uk/articles/experimental-parapsychology-uk

Bial Foundation:
https://www.bial.com/en/bial_foundation.11/foundation.15/bial_foundation.a36.html

Hans Berger:
https://pdfs.semanticscholar.org/75ca/e9df1a8ddb0724b53e778cacbf4be8cae983.pdf