Society for Psychical Research - Nederland

SPR (Society for Psychical Research) is de verzamelnaam voor een aantal verenigingen in diverse landen die zich richten op de bevordering van het wetenschappelijk onderzoek naar wat in bredere kring "paranormale verschijnselen" wordt genoemd. De allereerste SPR werd in 1882 in Engeland opgericht. De bekende psycholoog William James  stond aan de wieg van de Amerikaanse SPR die twee jaar later het licht zag. De grondlegger van de experimentele psychologie Prof. dr G. Heymans was medeoprichter van de Nederlandse SPR.

De Nederlandse SPR is een instelling die het vakgebied van de parapsychologie wil vertegenwoordigen in de academische wereld. Ook wil ze wetenschappelijk betrouwbare informatie verschaffen en onderzoekers helpen fondsen te werven voor onderzoek op het gebied van paranormale verschijnselen en buitengewone ervaringen.

In het verleden heeft de SPR bij de Universiteit van Utrecht en bij de Universiteit voor Humanistiek een bijzondere leerstoel gevestigd. De SPR streeft ernaar ook in de nabije toekomst een bijzondere leerstoel bij een Nederlandse Universiteit onder te brengen.

De Studievereniging voor Psychical Research is een instelling waar u lid van kunt worden.
Het Tijdschrift voor Parapsychologie en Bewustzijnsonderzoek werd opgericht in 1928 en is een uitgave van de SPR.

Activiteiten:

 

 

e-Boekhouden.nl