Lustrum

PROGRAMMA JUBILEUM SPR 100 JAAR
Honderd jaar Parapsychologie in Nederland

Meld je hier aan


ZONDAG 22 mei 2022

Radboud Universiteit Nijmegen

Elinor Ostromgebouw, Zaal C
Heyendaalseweg 141
6525 AJ Nijmegen


Auto
Parkeergarage P7, Gymnasion / Sportcentrum, Heyendaalseweg 141
De parkeerplaats heeft een buitenparkeerplaats en een parkeergarage. Via de garage kunt u de achteringang nemen van het gebouw en links de trap opgaan.
De hoofdingang bevindt zich onder de loopbrug. U komt daarna vrijwel meteen zaal C tegen.

Trein
Via Nijmegen Centraal kunt u met de bus naar de universiteitscampus (halte Erasmusgebouw of halte Gymnasion).

Bus
Uitstappen bij bushalte Erasmusgebouw of halte Gymnasion.
U ziet meteen de loopbrug die over de weg loopt van de Erasmustoren naar het Elinor Ostromgebouw. De hoofdingang bevindt zich onder de loopbrug aan de kant van het Elinor Ostromgebouw. Na binnenkomst ziet u vrijwel meteen zaal C aan de linkerkant.

 

Gymnasion
 

Programma:

12:00 - 12:45 Inloop met koffie en broodjes
12:45 - 13:00 Opening en introductie sprekers
13:00 - 13:50 prof. dr. Douwe Draaisma: Gerard Heymans, oprichter van de SPR en vader van de experimentele psychologie in Nederland
13:50 - 14:40 dr. Jacob Jolij: Het raadsel van het bewustzijn
14:40 - 15:00 Pauze
15:00 - 15:30 ‘Is de Parapsychologie een illusie?’ Optreden door Rob Mollien, mentalist, 2-voudig grand prix-winnaar
15:30 - 16:20 prof. em. dr. Dick Bierman en Dean Radin PhD: Meten is weten – 100 jaar experimentele parapsychologie
16:20 - 17:10 dr. Michiel van Elk, drs. Odette de Theije en prof. em. dr. Hans Gerding: Parapsychologie, grenservaringen, zingeving: een dialogische verkenning
17:10 - 18:00 Afsluiting en een drankje

Abstracten:

prof. dr. Douwe Draaisma: Gerard Heymans, oprichter van de SPR en vader van de experimentele psychologie in NL:

Met William James behoorde Heymans tot een select gezelschap van psychologen die het aanzien dat ze in hun vak hadden verworven hebben ingezet om parapsychologisch onderzoek te bevorderen. Bij Heymans kreeg dat vorm in het medestichten van een Nederlandse SPR en in een uitvoerig onderzoeksprogramma naar telepathie. Wat waren zijn motieven? Hielden ze verband met zijn achtergrond als filosoof? Vereiste onderzoek als dit een eigen methodologie? En wat was op de langere termijn de opbrengst van zijn inspanningen?

dr. Jacob Joij: Het raadsel van het bewustzijn:

Wat is onze geest eigenlijk? Waar komt ons bewustzijn vandaan? Dit soort vragen houdt filosofen en wetenschappers al millennia bezig. Is onze geest een onsterfelijke ziel die huist in een sterfelijk lichaam of zijn wij misschien onderdeel van een groter ‘kosmisch bewustzijn’? Nee, zo denken de meeste hersenwetenschappers: bewustzijn is een bijproduct van de elektrochemische processen in ons brein. Wij zijn ons brein, vrije wil bestaat niet en bewustzijn is gewoon een code die je kunt kraken. Daarbij: al die alternatieve ideeën kun je niet wetenschappelijk toetsen. Maar… is dat wel zo?

Cognitief psycholoog Jacob Jolij (1979) is er nog niet zo van overtuigd dat hersenwetenschappers kunnen verklaren wat bewustzijn is. In deze lezing legt hij uit waarom de moderne hersenwetenschap hem niet kan overtuigen, hoe het bestuderen van bijzondere, ‘paranormale’ ervaringen ons meer kan vertellen over wat onze geest misschien is, en hoe je alternatieve ideeën over bewustzijn prima wetenschappelijk kan bestuderen.

prof. em. dr. Dick Bierman en Dean Radin PhD: Meten is weten – 100 jaar experimentele parapsychologiek:

Begonnen wordt met een bespreking het allereerste helderziendheids-experiment in Nederland met de Groningse wiskunde student van Dam. 
De geschiedenis van de ontwikkeling van de methoden van experimenteel onderzoek wordt geschetst en diverse unieke experimenten zoals het LSD experiment van de arts Kappers en het Global Consciousness Project komen daarbij aan bod.  We besluiten met een virtueel bezoek van Dean Radin die iets vertelt over het meest moderne PK experiment waarbij niet dobbelstenen werden beinvloedt maar waar het interferentie patroon in een zogenaamde double-slit experiment het doelsysteem was.

dr. Michiel van Elk, drs. Odette de Theije en prof. em. dr. Hans Gerding: Parapsychologie, grenservaringen, zingeving: een dialogische verkenning:

Grenservaringen rondom ego, intermenselijke relaties, sterven en dood maken massaal deel uit van ons dagelijks leven. Ze confronteren ons met zingevingsvragen, en in de wetenschap wordt de klinische waarde ervan onderzocht. Kunnen parapsychologie en transpersoonlijke psychologie verhelderen wat er in die grenservaringen gebeurt, en wat ze betekenen voor het individu?
In dialoog met elkaar en met de zaal:

   dr. Michiel van Elk (cognitief neuropsycholoog)
   drs. Odette de Theije (psychiater en systemisch werker)
   prof. em. dr. Hans Gerding (filosoof)